košík 0 €
Akvarijný substrát Volcano Black Powder Rataj, čierny, 8 l

Akvarijný substrát Volcano Black Powder Rataj, čierny, 8 l

kód: E18206
  • bioaktivní čierny akváriový substrát vulkanického pôvodu
  • vhodný pre chov kreviet, rýb žijúcich pri dne
  • vhodný na pestovanie kobercových rastlín
  • chemicky neutrálne, obsahuje iba stopové množstvo Fe, Mn (mmol/l)
  • substrát je porézny = neslieha, dobre vedie živiny a kyslík
  • perfektné pre zakorenenie a rast rastlín
  • neuvoľňuje do vody nadmerné množstvo živín - nie je nutná častá výmena vody
  • drží tvar - vhodný na vytváranie efektných hardscapov
  • pórovitý substrát je ideálny domov pre filtračné baktérie, ktoré čistia vodu = zdravé a čisté prostredie pre ryby a rastliny
  • zrnitosť: 1–2 mm
  • objem 8 l
17,99 € s DPH
skladom

popis

Čierny substrát, vulkanického pôvodu. Granule sú 1–2 mm veľké, vysoko porézne. Jemnozrnný substrát je vhodný na chov krevet, rýb žijúcich pri dne a na pestovanie kobercových rastlín.

Na rozdíl od křemičitých písků substrát nesléhá a obsahuje dostatek kyslíků nezbytného pro kořeny rostlin a filtrační bakterie. Kořeny rostlin snadno prorůstají substrátem a berou si živiny ze dna. Lepší proudění vody zajišťuje navíc ve dně rovnoměrné rozložení živin a teploty.

Narozdiel od tzv. japonských substrátov (sušené obohatené íly) neuvoľňuje do vody nadbytočné živiny. Nie je preto nutná extrémne častá výmena vody (2–3× týždenne) v počiatkoch založenia akvária Sušené íly navyše majú tiež tendenciu intenzívne pútať látky rozpustené vo vode. Tým sa stáva komplikovanejšie napr. liečenie rýb a hnojenie rastlín, kedy je nutné nadlimitné hnojenie hlavne draslíkom.

Použitie: substrát pred použitím propereme. Volcano ako rýdzo prírodný produkt obsahuje aj drobný lávový prach. Nie je však vôbec nutné substrát vyprať úplne dočista. Volcano nie je úplne chemický inertný, obsahuje stopové prvky Fe a Mn. To je jedným z dôvodov, prečo v ňom rastliny tak dobre rastú. Pokiaľ substrát prejdeme len zhruba a časť lávového prachu v ňom zostane, vôbec to nevadí. Naopak, drobné častice sú zdrojom okamžitej výživy pre rastliny. Len je nutné takto pripravený substrát veľmi opatrne a pomaly napúšťať, viď. naše video Zakladanie akvária.

Ako zistíme potrebné množstvo substrátu? Dĺžka cm x hĺbka akvária cm × výška substrátu v cm: 1000 = výsledok v litroch. Napr. Akvárium s rozmermi dna 100×40 cm, potrebná výška substrátu. Hĺbka substrátu pri prednej strane by mala byť okolo 2 cm, pri zadnej stene 7–8 cm, priemer je teda 5 cm. Pri zásobných substrátoch stačí 2–3 cm. 100 × 40 × 5:1000 = 20 l substrátu.

fotografie

E-SHOP JK ANIMALS SLOVAKIA

Copyright © 2015–2023 JK ANIMALS SLOVAKIA s.r.o. All rights reserved. Všetky práva vyhradené.
Prevádzkuje firma JK ANIMALS SLOVAKIA s.r.o., váš spoľahlivý dodávateľ chovateľských potrieb a krmív od roku 2013.
Kopírovanie obrázkov a obsahu je zakázane. Všetky obrázky sú duševným vlastníctvom JK ANIMALS.
Copying of images and content is prohibited. All images are intellectual property of JK ANIMALS.